ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας επισκέφθηκαν στις 16/03/2022 οι μαθητές των Δ΄-Ε΄& ΣΤ΄ τάξεων του Σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών των τάξεων. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και ταξίδεψαν στον χρόνο. Η ιστορία της Μακεδονίας ξετυλίχθηκε μπρος στα μάτια τους μέσα από τα πολύτιμα εκθέματα, που βρίσκονται άριστα τοποθετημένα στο χώρο του μουσείου, δίπλα στους Βασιλικούς Τάφους.

Το μουσείο εγκαινιάσθηκε το 1993 και κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να εγκιβωτίσει τα ταφικά κτίσματα προστατεύοντάς τα, να αναδείξει τα εκθέματα και να δείξει την επανεπιχωματωμένη Τούμπα, όπως ήταν πριν από τις ανασκαφές. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν τέσσερις τάφοι και ένα μικρό ιερό, το Ηρώον. Οι δύο σπουδαιότεροι τάφοι, του Φιλίππου Β΄ και του Αλεξάνδρου Δ΄, δεν ήταν συλημένοι (λεηλατημένοι) και περιείχαν τους κύριους θησαυρούς του μουσείου.

Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Αιγών στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αποχαιρετήσαμε το Μουσείο και τις αρχαίες Αιγές με τις καλύτερες εντυπώσεις και απολύτως ικανοποιημένοι και συγκινημένοι από αυτήν τη μοναδική εμπειρία.

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στο Μουσείο των Αιγών

   Την Τετάρτη το πρωί, 16 Μαρτίου 2022 ξεκινήσαμε οι μαθητές των Δ-Έ-΄ΣΤ τάξεων με προορισμό την Νεκρόπολη των Αιγών. Στο λεωφορείο καθόμουνα δίπλα στην συμμαθήτρια μου, τη Μυρτώ. Κατά την διαδρομή μας περάσαμε από τα Δικαστήρια της Βέροιας και τον Αλιάκμονα. Όλοι ήμασταν πολύ χαρούμενοι που πηγαίναμε εκδρομή μετά από τόσο καιρό, γι’ αυτό χορεύαμε και τραγουδούσαμε.

Όταν φτάσαμε στην Βεργίνα, κατεβήκαμε από το λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς την είσοδο του Μουσείου. Εξωτερικά ήταν εντυπωσιακό, η είσοδος και η έξοδος του ήταν πέτρινη. Καθώς μπαίναμε στο εσωτερικό, ο φωτισμός όλο και χαμήλωνε. Κατά την περιήγηση μας στον χώρο, είδαμε πολλά ευρήματα. Εκείνα όμως που ξεχώρισα ήταν ο διθάλαμος τάφος του Φιλίππου, ο τάφος του Πρίγκιπα, καθώς επίσης και οι τοιχογραφίες που απεικόνιζαν την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Επίσης, θαυμάσαμε τα αγαπημένα αντικείμενα του Φιλίππου, τα οποία βρέθηκαν μέσα στον τάφο, όπως τη χρυσή λάρνακα όπου ήταν μέσα τα οστά του και το ολόχρυσο στεφάνι του. Μετά είδαμε την πανοπλία του  Βασιλιά Φιλίππου και κάποιες πλάκες, οι οποίες έγραφαν πάνω τους ονόματα από σπουδαίους πολεμιστές.

Όταν τελειώσαμε την περιήγηση μας, πήγαμε σε έναν χώρο ανοιχτό για να φάμε κοντά στο μουσείο, όπου συναντήσαμε και ένα άλλο σχολείο.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από αυτήν την επίσκεψη. Ένιωσα μεγάλο δέος, συγκίνηση και υπερηφάνεια που είμαι Ελληνίδα και προπαντός Μακεδονίτισσα. Μακάρι να ξαναπάω στην Νεκρόπολη της Βεργίνας.

 Χρυσούλα

Τάξη ΣΤ΄

Οι δημιουργίες μας