«Μ’ ένα χαρταετό…πετάξαμε»

«Μ’ ένα χαρταετό…πετάξαμε»

..να γίνομαι άνεμος για το χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ο ουρανός δεν υπάρχει.”

Οδ. Ελύτης (Ο µικρός Ναυτίλος)

Κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, συνηθίζουμε να πετάμε χαρταετό. Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως με τη νηστεία, που ξεκινάει αυτή τη µέρα, καθαρίζεται το σώμα και η ψυχή, έτσι και με το πέταγμα του χαρταετού εκφράζεται η ανάγκη του ανθρώπου για πνευματική και ψυχική εξύψωση στα ουράνια και η επιθυμία του να πλησιάσει νοητά το Θεό.

Έτσι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών μας, αναβιώσαμε αυτό το λαϊκό έθιμο. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά, στο προαύλιο στήσαμε πάγκους και οι μαθητές της κάθε τάξης, με τη καθοδήγηση του/της δασκάλου/ας του, κατασκεύασαν τον δικό τους πολύχρωμο χαρταετό. Στη συνέχεια, πετάξαμε τους χαρταετούς μας στο γήπεδο του χωριού. Με το πέταγμά τους στα ύψη και τον χορό τους με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, αισθανθήκαμε ελεύθεροι και χαρούμενοι.

Πάντως, είτε ως παιχνίδι και συνήθεια του χθες είτε ως παιχνίδι του σήμερα μα και του αύριο, το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δύναμη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του έτους για κάθε χώρα, να ξεσηκώνει σε όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό, αλλά πάντοτε πολύχρωμο πανηγύρι χαράς.

Οι μαθητές των Α΄- Β΄- Γ΄- Δ’ τάξεων

Οι εκπ/κοί: Μπαλλή Κ., Δημοπούλου Ε.,

Γεωργιάδης Γ., Θεοδωρίδης Ευ.