Τσικνοπέμπτη  στο Σχολείο μας

Άνοιξε το Τριώδιο με τις τρεις Κυριακές: του Ασώτου, της Απόκρεω (μικρή Αποκριά) και της Τυρινής (μεγάλη Αποκριά) και τις αντίστοιχες εβδομάδες Αποφωνή ή Προφωνή, Κρεατική και Τυροφάγου.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μία μέρα γιορτής, που η αρχή της χάνεται, στα βάθη των αιώνων. Γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, τη δεύτερη Πέμπτη δηλαδή των Αποκριών. Παλιότερα, σε όλα τα σπίτια έψηναν κρέας ή έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά και η τσίκνα (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) ήταν διάχυτη. Η Πέμπτη επιλέχθηκε σαν ημέρα κρεατοφαγίας, επειδή, κατά την Ορθοδοξία, η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας. Επίσης, η Τσικνοπέμπτη είναι η ημέρα που μας μαρτυρά ότι σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη Μεγάλη Σαρακοστή, η οποία θα κορυφωθεί την Μεγάλη Εβδομάδα με την κορύφωση του Θείου Δράματος.

Ημέρα χαράς, κεφιού και διασκέδασης, λοιπόν, η Τσικνοπέμπτη. Στις πλατείες των χωριών και στα καφενεία αλλά και στα αστικά κέντρα όλοι «τσικνίζουν». Οι ετοιμασίες αρχίζουν νωρίς και κατά το μεσημέρι όλα είναι έτοιμα. Σε πολλά σημεία των πόλεων και μπροστά από τα καταστήματα στήνονται από μικρές φουφούδες μέχρι και μεγάλες ψησταριές.

Έτσι, τηρώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, «τσικνίσαμε» στην αυλή παρέα με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου. Η μέρα κύλησε ευχάριστα με κατασκευές, τραγούδι, χορό, άφθονο κέφι και νόστιμα σουβλάκια στα κάρβουνα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων, οι οποίοι έστησαν την ψησταριά, βοήθησαν και μοιράστηκαν τη χαρά μας.

Καλή Αποκριά σε όλους!!!